Lihavuuskongressi Wienissä 30.5-2.6.2001

Yhdestoista Euroopan lihavuuskongressi järjestettiin Wienissä. Kongressin pitopaikkana oli Hofburgin komean keisarillisen palatsin kongressikeskus, jonne oli kokoontunut lihavuustutkijoita useita tuhansia. Kongressin maskottina oli hedelmällisyyden symboli Willendorfin Venus. Tämä yksitoista senttimetriä korkea 25000 vuotta vanha figuuri on nähtävillä Wienin Luonnonhistoriallisessa museossa.

Sateliitit: Esimerkkinä “Food based strategies for weight management” -ohjelma. Yhtenä esityksenä oli Saksassa tehty hoitotutkimus, jossa käytettiin aterian korvaus-valmistetta 200-300 kcal/annos osana vähäenergiaista ruokavaliota. Valmisteen käyttö tutkimuksen alusta lähtien paransi pitkäaikaista painonhallintaa verrattuna kontrolliryhmään. Seuranta-aika oli neljä vuotta.

Yhteisluennot: Aiheina mm.geenit ja ympäristö, painon vaihtelun terveysvaikutukset (Rissanen, Suomi) ja kattava katsaus kaupallisista lihavuuden hoitomenetelmistä ja -keinoista (Rössner, Ruotsi ).

Väittelyt: Kahtena päivänä ohjelma päättyi debattiin. “Painon nousu 2-tyypin diabeteksen hoidossa on hyväksyttävä 21:lla vuosisadalla”.Väitteen vastustaja (Hauner, Saksa ) totesi, että yhtä suurilla taloudellisilla ja muilla panostuksilla kuin mitä nyt käytetään mm. kohonneen verensokerin ja verenpaineen hoitoon, voitaisiin lihavuuden hoitoa räätälöidä yksilöllisesti jokaiselle ylipainoiselle potilaalle sopivaksi. “Liikunnan liittäminen laihdutusohjelmaan ei kannata” -väitteen vastustaja (Fågelholm, Suomi) esitti vankat perustelut väitteen puolesta puhujalle (Astrup, Tanska ).

Katsaukset: Lihavan diabeetikon hoitoon liittyvässä esityksessä tuttu käyttäytymiskehä (Golay, Sveitsi): Stimulus (virike, ärsyke) -> congnitio, mitä ajattelen? -> tunne, mitä tunnen?-> Käyttäytyminen, miten toimin? Miten teen? -> Seuraukset. Liiallisen syömisen saattaa laukaista ruuan näkeminen, nälän tunne, itseltä “kielletty” ruoka, ostoksillaolo, ruuan valmistus tai tunnetekijät kuten stressi, väsymys, pitkästyminen, huolet, masentuneisuus, yksinäisyys.Yhtenä ratkaisukeinona on tärkeää4 oppia rentoutumaan ja vähin mistä voi aloittaa on “Sit down and breathe deeply”. Golay’n mielestä hoitaessamme potilaita me emme ole oikein hyviä kuuntelijoita. Luentoja oli myös lihavuuden aiheuttamista kustannuksista yhteiskunnalle ja kustannus / hyöty -suhteesta mm.lääkekulujen korvausmenettelyissä. Esittelijät olivat huolissaan lihavuuden hoidon asemasta muihin sairauksiin nähden hoidon aiheuttamien kustannusten korvaamisessa. Joutuuko potilas tulevaisuudessa kokonaan maksamaan mm.lihavuuden hoitoon määrätyn lääkehoidon ilman yhteiskunnan tukea?

Workshopit: Tutkijat esittivät kongressipäivinä omien tutkimusten ja tutkimusryhmien tuloksia. Aiheina olivat rasvakudokseen, geeneihin, lasten lihavuuteen, syömiskäyttäytymiseen, terveellisiin elämäntapoihin, liikuntaan, lääke- ja kirurgiseen hoitoon ja diabetekseen liittyviä esityksiä. Esimerkki: Suomalaisten tekemä kolme vuotta kestänyt 2-tyypin diabeteksen ehkäisytutkimus, jossa elintapamuutosohjauksen avulla pystyttiin tehokkaasti estämään diabetekseen sairastuminen ja jossa ensimmäisen vuoden painon muutos ennusti hyvin diabetekseen sairastumisriskin koko tutkimuksen seuranta-aikana.

Posterinäyttely antoi kuvan siitä, minkälaisia tutkimuksia on tehty ja tehdään esimerkiksi lihavuuden hoitomenetelmien vaikuttavuuksista.

Sosiaalinen ohjelma: Saimme nauttia mm. Strauss’n musiikista kuuluisassa Musikverein’ssa.

Yhteenveto: Suomen Laihdutusohjaajayhdistys lähetti oman edustajansa ensimmäistä kertaa lihavuuskongressiin. Olemme todennäköisesti Euroopassa ainoa maa, jossa painonhallinnan ohjaajilla on oma yhdistys. Minulla oli tilaisuus kertoa kiinnostuneille yhdistyksemme toiminnasta. Kongressissa sai hyvän yleiskuvan siitä, minkälaisia tutkimuksia lihavuudesta on viime aikoina tehty. Wienin kongressissa olisin tosin kuunnellut mielelläni enemmän tuloksia lihavuuden hoitotutkimuksista ja eri hoitokäytännöistä. Luentosalien pieni koko esti joidenkin esitysten kuuntelun, koska saleihin ei aina kaikki halukkaat mahtuneet.

Seuraava maailman lihavuuskongressi pidetään 22-29.08.02 Brasiliassa ja Euroopan kongressi HELSINGISSÄ vuonna 2003. Suomen Lihavuustutkijat ry. on aloittanut Helsingin kongressin valmistelutyöt. Toivottavasti yhdistyksellämme on Helsingin kongressissa tilaisuus esitellä toimintaansa ja tukea jäsenten osallistumismahdollisuutta. Terveisenä kongressin järjestäjille on toive saada ohjelmaan selkeä aihekokonaisuus lihavuuden hoitotutkimuksista ja hoitokäytännöistä ja riittävän suuret luentotilat, niin että jokaisella on mahdollisuus kuunnella valitsemiaan esityksiä.

Marjaana Korpinen

Lisätietoja: marjaana.korpinen@kolumbus.fi

Takaisin Yhteenvedot koulutuksista -sivulle